Ze zeleniny

Provensálské Ratatouille

14.11.2013 09:20

Existuje mnoho druhů Ratatouille, určitě jste o tom slyšeli - ale víte, co to vlastně je? Jedná se o francouzské jídlo z několika druhů zeleniny, častou podávané k masu nebo s pečivem. Ale buďme k soběupřímní - kdo vaří vždy úplně přesně podle receptu? Když se jedná o pokrm smíchaný z několika druhů zeleniny a nám jeden chybí - děláme si s tím starosti? 

 

2 lilky a 2 střední cukety nakrájejte na velké kousky (2,5 cm), prosolte a nechte je pustit vodu.

2 nahrubo nakrájené červené cibule a 2 stroužky česneku lehce osmahněte ve velkém hrnci na 4 lžících olivového oleje, přidejte na velké kousky nakrájené 3 červené papriky a smažte dalších 10 minut. Pak teprve přidejte cuketu a lilek. Přidejte 2 lžíce nasekané bazalky, sůl a pepř a na mírném ohni vaříme 30 minut. Pak přidáme 4 velká oloupaná rajčata a vaříme dalších 15 minut.

Můžete podávat s vepřovým párkem (ne takové ty klasické uzené v lahůdkách, měl by vypadat nějak takto -https://www.freshmeatdirect.co.uk/ekmps/shops/stdnmeats/images/award-winning-pork-sausages-family-pack--16-p.jpg 0 (tenhle konkrétní můžete najít ve specializovaných obchodech s anglickým zbožím) a bílým pečivem.

Nektarinkový salát s mozzarelou

22.12.2013 19:47



Ač se kombinace nektarinek s šunko prosciutto a mozzarelou může zdát podivná, chutě opravdu skvěle ladí. Sama jsem váhala to vyzkoušet. Skvělá alternativa k nektarinkám jsou čerstvé zralé fíky. Příprava by neměla zabrat víc, jak 10 minut.

3-4 vypeckované nektarinky nakrájte na kousky, stejně tak balíček mozzarely a smíchejte se 100g natrhané šunky prosciutto. Opravdu nedávejte klasickou dušenou vepřovou nebo kuřecí šunku. Nasypte na omyté lístky rukoly, zakápněte olivovým olejem a troškou citronové šťávy
.

 

Brokolice opečená se slaninou

10.08.2013 16:50

 

Tento pokrm je vhodný jako příloha nebo můžete podávat jako hlavní jídlo s toastem. Je to skvělý způsob, jak upravit brokolici. Přináší to jistou rozmanitost do jídelníčku, protože je to zajímavější než jí jen uvařit, a pánové si slaninou také přijdou na své. 

Na kostky nakrájenou slaninu (200g) a mandlové lupínky (20g) osmahneme na pánvi s olivovým olejem na mírném ohni, dokud mandle nezezlátnou. Přidáme na růžičky rozebranou brokolici a nahrubo nakrájenou menší cibulku a smažíme dalších 8-10 minut.
Na skus by měla být stále trochu křupavá. Můžete během přípravy podlít několika lžícemi vody, ale ujistěte se, že se před dokončením všechna odpaří.
Ihned podáváme a zakápneme citronovou šťávou (velmi osvěžující v létě). 

 

(1 of your 5 a day) 

Brambory zapečené se zeleninou

27.10.2013 15:53

Tohle není klasický recept na zapečené brambory. Většina jste asi zvyklá přidávat smetanu/mléko s rozmíchaným vajíčkem, když zapékáte brambory nebo těstoviny - tohle je ale verze s méně kaloriemi. Taky se nelekejte, že tam není tekutina, pokud dobře utěsníte alobalem, brambory se "uvaří". Při podávání vám to nebude držet pohromadě, ale chuťově je to výborné. Můžete to podávat buď jako přílohu nebo hlavní chod s domácí tatarkou. 

Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. 

Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a poklaďte na tenké plátky nakrájenou cibuli (prozatím stačí půlka). Pak dejte vrstvu brambor - oloupané a nakrájené na cca 0,5 cm plátky. Zakápněte olivovým olejem, posolte a popepřete. Další vrstva se skládá z: kousky vepřového/kuřecího/krůtího masa, kousky papriky a širší plátky mrkve. Následuje další vrstva brambor - opět zakápněte olivovým olejem, posolte a opepřete. Následuje maso, paprika, mrkev, pórek a zbytek cibule. Plátky brambor vrchní vrstvy se můžou překrývat. Opět olivový olej, sůl a pepř. Přikryjte a dobře utěsněte alobalem a pečte tak 50 minut. pak sundejte alobal a nechte pod grilem dalších 15 minut, aby vrchní vrstva zkřupavěla. 

 

Bohužel nemůžu říct, kolik čeho budete potřebovat - to záleží na velikosti vašeho pekáčku. Mě to vyšlo na 1 a půl papriky, menší pórek a cibule, 2 mrkve, 4 plátky krůtího masa a 8 velkých brambor.