Z masa

Vepřové maso v marinádě

10.08.2013 20:44

30 minut, 4 strávníci

Na marinádu smíchejte 5 lžic sherry, 10 lžic sójové omáčky, 3 rozdrcené stroužky česneku a 4 lžíce cukru (nejlépe Muscovado). Naklepané maso v ní nechte, nejlépe přes noc, marinovat. Pak rozpálte pod grilem grilovací pánev a kotletky opečte z obou stran a sem tam zakápněte marinádou (cca 8 minut z každé strany). Pak nakrájejte na nudličky, smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou.

Zbytek marinády krátce povařte, až se tekutina trochu zredukuje a zhoustne. Podáváme překápnuté marinádou a s rýží.

Marocké kuře

27.10.2013 15:41

Tohle je jednoduchý, zdravý a rychlý receptík. Kuskus můžete upravit i trochu jinak - jednoduše část vody nahraďte citronovou šťávou. 

4 kuřecí prsíčka posypte solí a mletým kmínem. Pokapejte trochou tekutého medu. Pak rozehřejte na pánvi lžíci olivového oleje a kuře osmahněte na středním plameni. Vmíchejte plechovku krájených rajčat, půl lžičky ml. kmínu a skořice. Přidejte 200 ml kuřecího vývaru a 200g zelených fazolek. Nechte povařit tak 10 minut a můžete podávat s kuskusem. 

Kuřecí na víně s houbami

10.08.2013 21:40

Máte chuť na víno, ale nevypijete celou láhev? Tohle je skvělý způsob jak ho zužitkovat. Extra rychlý recept (15-20 minut) pro 4 lidi. Vařením se alkohol odvaří, tak se nemusíte bát potom řídit, nebo naservírovat dětem. 
 

Kuřecí prsa (4 ks) obalte v hladké mouce (2 lžíce), krátce osmahněte v hrnci na oleji, pak přisypte nakrájené žampiony (180g), hrst sušených hub a tymián. Zaprášte moukou a zalijte tak třetinou kuřecího vývaru (celkem 200ml). Povařte tak 5 minut, pak vyjměte kuře, přilejte 200 ml červeného víno a zbytek vývaru a povařte tak 5 minut. Pak vraťte do hrnce kuře a vařte dalších 5 minut.

Jako přílohu uvařte brambory a hrášek a ušťouchejte.

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

27.10.2013 15:24

   

 Předhřejte si troubu na 200°C. V robotu nebo hmoždíři zpracujte 2 lžíce olivového oleje, čerstvé lístky ze 3 snítek oregána a rozmarýnu, 3 stroužky česneku, sůl a pepř. Tuto směs vetřete na jehněčí. Doporučený kousek je rameno (necelé 2kg), ovšem já jsem tohle neměla, tak jsem použila žebra a hřbet a hrudník. Dejte na dostatečně velká pekáč nebo zapékací mísu a 20 minut nechte péct. Potom zakryjte alobalem a nechte péct hodinu a půl. Pokud budete mít jeden větší kousek masa (kýtu, rameno,...), nechte to péct déle (středně propečený 2kg kousek - 2 hodiny). Postupně podlévejte menším množstvím vody, aby se nespálily šťávy a tuk vytékající z masa. 

    Vyndejte z trouby a z pekáče, přidejte 0,5 l červeného vína (raději sladší), a 2 plechovky krájených rajčat a lžičku cukru, ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a zamíchejte 1 lžičku škrobu rozmíchaného v troše vody. Vraťte maso do pekáče a dejte do trouby na dalších 20-30 minut. 

    Podávejte s čerstvým bílý pečivem, bramborovým knedlíkem nebo vařenými brambory. 

"Uzené" kuřecí se salátem z brambor a kukuřice

22.12.2013 19:42

Půl kila nových brambor omyjte, větší přepulte a vařte. Po asi 10 minutách přidáme 2 kukuřičné klasy a vařte dalších 8-10 minut, dokud se brambory nedovaří. Kukuřici pak ořízněte z klasu.
 

Mezitím si nakrojte plátky (měly by být tak 1 - 1,5 cm široké, aby uvnitř nezůstaly syrové) ze 4 kuřecích prsíček a vetřete do nich směs ze 2 lžic olivového oleje, papriky (koření) a 3 stroužků prolisovaného česneku. Grilovací pánev rozpalte pod grilem a pak na ní připravte maso.

Šťávu z 1 limetky, najemno nakrájenou červenou cibuli a zbytek oleje smíchejte. V míse smíchejte brambory, kukuřici a cibulkovou směs a podávejte jako přílohu k masu.

Použijte uzenou papriku - jinak nezískáte tu „uzenou“ chuť.