Sladkosti

Řezy z listového těsta

30.10.2013 10:58

 

Tak, tohle mám od kamarádky, ta to má od své kamarádky a kde ona k tomu přišla to netuším... ;-) Je to opravdu jednoduché a můžou vám s tím pomoct i děti. 

 

Hlubší pečící plech vymažte olejem a můžete nebo nemusíte vysypat hrubou moukou. Rozválejte si polovinu balíčku listového těsta tak, abyste tím mohli vyložit celé dno plechu a přesahovalo na okraje. Pak na to vyrovnejte balíček piškotů a na ně 2 velké plechovky meruněk. Zalijte vanilkovým pudinkem uvařeného z 1 litru mléka, 2 balíčků pudinku a 6 lžic cukru. Přikryjte druhou polovinou rozváleného těsta a nechte krátce zapéct (190°C 15 minut). Nechte vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a můžete se do toho pustit. U nás to zmizelo za necelých 20 hodin. 

 

 

Mocha mufiny

10.08.2013 00:00

Těsto: Mírně zahřáté mléko (240 ml) smícháme s čokoládovým práškem (15g) a instantní kávou (10g). Rozklepneme tam 2 vajíčka a vyšleháme. Máslo (80g), hladkou mouku (240g), cukr (150g), kypřící prášek (1 lžíce) a sůl (špetka) smícháme mixérem, dokud směs nevypadá jako strouhanka. Pak přidáme 2 třetiny tekuté směsi a šleháme. Pak přidáme poslední třetinu a šleháme do hladka. Naplníme formy na mufiny do dvou třetin a pečeme na 190° cca 15-20 minut.

Poleva: Mírně zahřejeme mléko (50ml), přidejte čokoládový prášek (30g) a nechte vychladnout. Moučkový cukr (300 g) a máslo (160 g) vyšlehejte a postupně přidejte mléčnou směs a šlehejte, dokud to nebude nadýchané. Potřeme tím upečené a vychladlé mufiny a ozdobíme čokoládovými vločkami

 

Linecké cukroví

22.12.2013 20:16

Ve 750g hladké mouky rozdrobte 500g másla, přidejte 250g moučkového cukru,3 žloutky, strouhanou citronovou kůru a zpracujte těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Pak vyválejte těsto - asi 3 mm tlusté a vykrajujte různé tvary. Pamatujte, že při pečení dejte na jeden plech tvary přibližně stejné velikosti, jinak se vám menší připálí nebo větší nedopečou. Pečte na 150°C, dokud těsto nezrůžoví. Nechte vychladnout, spojte marmeládou a pocukrujte. Doporučuje se rybízová marmeláda, protože je mírně kyselá, ovšem my jsme letos použili švestkovou. Skladujte v chladu. 

 

Pokud vám toto množství přijde moc, můžete zkusit poloviční dávku. U nás se po lineckém zapráší, tak ho vždy děláme alespoň z uvedeného množství.