z rýže

Rizoto se slaninou a žampiony

22.12.2013 19:59
30 minut
Snadné


150 g anglické slaniny
nakrájejte na nudličky a opečte na pánvi, přidejte 250g rozčtvrcených žampionů a opékejte, dokud houby nezměknou. Vyndejte z pánve a udržujte teplé. Do pánve nalijte olej, přidejte 1 najemno nakrájenou cibuli a po 2 minutách 1 stroužek prolisovaného česneku a opékejte. Nasypte 300g rýže, zalijte 600ml vývaru a ztlumte plamen na polovinu. Přiklopte a za občasného míchání nechte vařit. Když je tekutina téměř vstřebaná, přidejte 50g  nastrouhaného čedaru (popř. ementálu/parmezánu) a zamíchejte. Podávejte, nasypte navrch slaninu se žampiony a pak další strouhaný sýr.

Množství tekutiny na rýži se může lišit podle druhu rýže.

Zdroj: albert v kuchyni, květen 2011

 

Kuřecí pilaf s kari

10.08.2013 21:07

Receptík na půl hodinky 4-5 porcí podle toho, jak jste hladoví ;-) (Jedna z těch fotek je na umělém světle, proto to zdánlivé rozdílné zabarvení)

 

 

Na velké pánvi rozehřejte olej a 3-4 minutky smažte nakrájenou velkou cibuli (1 ks). Pak přidejte na kousky nakrájená kuřecí prsa (4ks) a restujte, dokud povrch kuřete nezezlátne. V hrnečku smíchejte 3 lžíce kari a 1 lžíci mleté papriky a trochu horké vody a pak směs společně s rýží (250g) vyklopte do pánve. Pořádně promíchejte a postupně přilévejte kuřecí vývar (800 ml). Po asi 5 minutách můžete přidat syrové malé květákové růžičky (150g) , po dalších pěti mraženou zeleninu (150g) a pořád podlívejte vývarem. Nezapomeňte míchat, protože se to rádo připaluje. Ochutnejte, podle druhu rýže může být potřeba více tekutiny. Vmíchejte 2 hrsti listového špenátu a podávejte.