Papriková smetanová omáčka

28.12.2013 20:10

Pokud nemáte rádi rajskou, toto je skvělá varianta, pokud si chcete dát plněné papriky. Naučila mě jí babička a teta jí teď strejdovi vaří alespoň 2x měsíčně, jak je rozmlsanej... :D 

 

Začínáme klasicky s menší cibulí, nakrájejte jí nadrobno. 5 rajčat a 5 "bílých" paprik nakrájejte na kousky. To vše dejte do hrnce na trošku oleje a nechte pustit šťávu. Pak přidejte vodu a sůl a vložte papriky plněné mletým masem a nechte asi půl hodiny za občasného míchání povařit. Zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a udělejte to trošku hustší, pak přilijte kelímek smetany. Nechte zase povařit, dochuťte solí a můžete podávat s knedlíkem. 

 

Na plněné papriky: Vršek papriky odkrojte a vyndejte semínka. Připravte si masovou směs (můžete jí použít jak na sekanou, tak karbanátky) - do půl kila mletého masa nasypte sůl, pepř, sladkou mletou papriku, vajíčko, strouhanku, najemnou nakrájenou cibulku a čubricu. Můžete přidat i housku namočenou v mléce. Pořádně promíchejte a naplňte tím papriky. 

 

"Bílé" papriky můžou být i zelené nebo načervenalé.